Hångers gamla kyrkogård

Adress: Hångerbyvägen, 33194 Värnamo Visa karta

Adress: Hångerbyvägen, 33194 Värnamo

Hångers gamla kyrkogård, återinvigd 2004, är en mycket intressant plats. Här har man begravt sina förfäder sedan 1000-talet. Den har också funnits en stavkyrka från ungefär samma tid, varav den sista revs 1882.

Kyrkogården fanns långt före Hångers by och man tror att människor från de gamla boplatserna kring Vidöstern har fått sin viloplats här.
Tack vare intresserade människor då och nu, räddades en del föremål och sändes iväg till Historiska Museet i Stockholm och till Länsstyrelsen i Jönköping. Bland dessa föremål fanns ett krucifix och en kyrkstör som återfördes hit 2003 och som idag finns i nya kyrkan. En mycket gammalt dopfunt finns också i kyrkan. Mellan stavkyrkan och den nu nämnda har det funnits ytterligare en kyrka som brunnit ner.

Visa mer

Om denna aktivitet

  • Gatuadress
    Hångerbyvägen
  • Postort
    33194 Värnamo

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hotell Vidöstern i Värnamo

Avstånd: 11,7 km
Hotel Vidöstern i Värnamo är ett fullservicehotell som har öppet dygnet runt. Vi ligger precis i knutpunkten mellan väg 27 och E4:an. Hos oss kan du trivas och må väl. Vi erbjuder prisvärt boende i 57 moderna och fräscha rum, fri parkering och fri tillgång till bastu.
Vandrarhem och grupplogi

Store Mosse nationalpark, STF Vandrarhem

Avstånd: 23,8 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.