Marknadsgycklare av Bror Marklund

Adress: Kyrktorget, 33131 Värnamo Visa karta

Adress: Kyrktorget, 33131 Värnamo

Många har nog uppmärksammat de stora skulpturerna i emalj som står på kyrktorget i Värnamo. Målade i skarpa färger och med stora skruvar som håller dem på plats sträcker de stora händer mot himmelen och utför alla sorts krumbukter där de står på sitt schackbräde framför kommunhuset.

Konstnären är samma som även har gjort de andra konstverken på kyrktorget. Bror Marklund föddes 1907 i Husum, Ångermanland och började på Konsthögskolan 1928. Under sina år i Paris studerade han fransk och indisk skulptur. I sitt arbete som skulptör fick han flera utmärkelser och stipendier och efterträdde Bror Hjort som professor i teckning vid Konsthögskolan. Under sin tid som skulptör var det tre motiv som sysselsatte honom och det var Gycklaren, Mor och barn samt Gestalt i storm. Det är motivet Gycklaren som vi ser återkomma i statygruppen Marknadsgycklare. Bror Marklund har fastslagit att gycklarna representerar olika företeelser i samhället, samtidigt som han noga undviker att definiera vilka företeelser som menas. Ändå har han avslöjat att han skickat ut gycklarna för att säga något i hans ställe.

Bror Marklund har även offentliga konstverk i Malmö, Uppsala och på Polishuset och SE-banken i Stockholm. Han har gjort scenografi till Strindbergs drama Mäster Olof. I Värnamo hittar ni Marknadsgruppen och Mäster Olof-gruppen på Kyrktorget. Bror Marklund avled i juli 1977och testamenterade sin efterlämnade konst, sina skisser och skulpturer till Örnsköldsviks kommun. Här finns numera ett museum om honom att besöka, Bror Marklunds Verkstad.

Visa mer

Om denna aktivitet

  • Gatuadress
    Kyrktorget
  • Postort
    33131 Värnamo

Närliggande boenden

Vandrarhem och grupplogi

Store Mosse nationalpark, STF Vandrarhem

Avstånd: 13 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.
Hotell och pensionat

Hotell Vidöstern i Värnamo

Avstånd: 2,6 km
Hotel Vidöstern i Värnamo är ett fullservicehotell som har öppet dygnet runt. Vi ligger precis i knutpunkten mellan väg 27 och E4:an. Hos oss kan du trivas och må väl. Vi erbjuder prisvärt boende i 57 moderna och fräscha rum, fri parkering och fri tillgång till bastu.