Naturreservat Slättö Sand - En öken i Smålandsskogarna

Adress: Slättö, 330 12 Forsheda Visa karta

Adress: Slättö, 330 12 Forsheda

Slättö Sand är ett av Sveriges största flygsandfält i inlandet. Tallen växer tät men på en yta har sanden tagit över helt. Här finns mycket insekter, t.ex. jordbin och steklar.

1919 skrevs i Naturskyddsföreningens årsskrift:"Det ligger en öken djupt inne i Smålandsskogarna. Över markerna och mossarna lyser den med skimrande ökensken, och om kvällarna får den dunkel glöd."

Följer man den markerade stigen till utsiktsplatsen kan du därifrån lätt ana sandfältets buktade linjer. Cirka fem kilometer västerut ser du Ås kyrka. Insekter upptäcker du på de öppna sandytorna utmed stigen. Delar av reservatet är känsliga för onödigt tramp. Håll dig därför till de stigar som finns.

Vid parkeringsplatsen finns en informationstavla, strövstig, utsiktsplats, utedass, grillplats och handikappanpassad rastplats.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Vandrarhem och grupplogi

Store Mosse nationalpark, STF Vandrarhem

Avstånd: 20,6 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.
Hotell och pensionat

Hotell Vidöstern i Värnamo

Avstånd: 19 km
Hotel Vidöstern i Värnamo är ett fullservicehotell som har öppet dygnet runt. Vi ligger precis i knutpunkten mellan väg 27 och E4:an. Hos oss kan du trivas och må väl. Vi erbjuder prisvärt boende i 57 moderna och fräscha rum, fri parkering och fri tillgång till bastu.