Getaryggarna - en naturskön vägsträcka

Adress: Bor - Rydaholm, 330 15 Bor Visa karta

Adress: Bor - Rydaholm, 330 15 Bor

En vacker vägsträcka väster om Rydaholm. Vägen ringlar sig fram genom bokskog på en getryggsås, kantad av äldre träbyggnader, fornminnen och slåtterängar.

Getaryggarna utgör en två mil lång vägsträckning väster om nuvarande väg 27 som ligger mellan samhällena Bor och Rydaholm. Riksintresset omfattar en kulturmiljö med en getryggsås, samt byar med trähusbebyggelse från 1800-talet och herrgårdsmiljöer.

Utspridda i ett äldre präglat odlingslandskap utmed vägen ligger flera mindre byar med delvis bevarad trähusbebyggelse från 1800-talet. I riksintressets norra del ligger Eds herrgård, uppförd på 1840-talet. På nästet mellan Årån och Flåren Ruiner finns lämningarna efter den medeltiden borgen Trollaborg med sex till sju vallgravar samt vindbryggor.

Visa mer

Närliggande boenden

Vandrarhem och grupplogi

Store Mosse nationalpark, STF Vandrarhem

Avstånd: 34,9 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.
Hotell och pensionat

Hotell Vidöstern i Värnamo

Avstånd: 19,3 km
Hotel Vidöstern i Värnamo är ett fullservicehotell som har öppet dygnet runt. Vi ligger precis i knutpunkten mellan väg 27 och E4:an. Hos oss kan du trivas och må väl. Vi erbjuder prisvärt boende i 57 moderna och fräscha rum, fri parkering och fri tillgång till bastu.