Bruno Mathsson Center

Adress: Tånnögatan 17, 33130 Värnamo Visa karta

Adress: Tånnögatan 17, 33130 Värnamo

Bruno Mathsson, en av Sveriges internationellt mest kända möbelformgivare, kom från Värnamo. Intill Apladalen ligger Bruno Mathsson International. Här kan du njuta av alla Brunos klassiska möbler, men också byggnaden i sig med sin lätta konstruktion, glasväggar och golvvärme. Utställningshallen är ritad av Bruno själv och ligger i direkt anslutning till föräldrahemmet som även hyste faderns verkstad.

Bruno Mathsson hade en djupt funktionell infallsvinkel på sittande, arbete och umgänge, när han började experimentera med tunna lätta skiktlimmade böjträkonstruktioner, som lät kroppen hänga fritt i sadelgjorden, som följde kroppen men ändå gav ett fast stöd. "Möbler ska tillverkas med sådan konst att sittandet i dem inte blir någon konst", löd hans måtto.

På Bruno Mathsson Center kan du se alla Brunos stolar från 1930-talet och framåt. Många med välkända namn såsom Pernilla, Eva, Mina, Miranda. För att inte tala om Superellipsborden som producerats i samarbete med Piet Hein. Bruno Mathsson arbetade även med huskonstruktioner vilket bland annat resulterade i de berömda glashusen. 2013 återuppfördes det experimenthus som Bruno lät bygga 1945.

Under sommaren arrangeras guidade visningar på Bruno Mathsson Center. Grupper kan året runt boka guidad visning via Bruno Mathsson Center.

Visa mer

Om denna aktivitet

 • Telefonnummer
  +46 370-300540
 • Gatuadress
  Tånnögatan 17
 • Postort
  33130 Värnamo
 • E-post
 • Webbsida
 • Öppettider
  Mån-fre kl. 13.00-16.30.
 • Prisinformation
  Fri entré.

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hotell Vidöstern i Värnamo

Avstånd: 2,2 km
Hotel Vidöstern i Värnamo är ett fullservicehotell som har öppet dygnet runt. Vi ligger precis i knutpunkten mellan väg 27 och E4:an. Hos oss kan du trivas och må väl. Vi erbjuder prisvärt boende i 57 moderna och fräscha rum, fri parkering och fri tillgång till bastu.
Vandrarhem och grupplogi

Store Mosse nationalpark, STF Vandrarhem

Avstånd: 13,4 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.