Gåeryds Naturreservat

Adress: Gåeryd Nydala, 57003 Vrigstad Visa karta

Adress: Gåeryd Nydala, 57003 Vrigstad

Naturreservatet Gåeryds rasbranter ligger vackert i det småländska bondelandskapet, med utsikt över sjön Rusken. Området består av en rasbrant med ädellövskog. Reservatet är rikt på örter och fåglar. Välkommen hit att ströva fritt, njuta av naturen och lyssna till fåglarnas sång.

Höjdskillnaderna i Gåeryds rasbranter ligger på omkring 40 meter. Berggrunden innehåller så kallad grönsten (diorit). Det är en bergart som är rik på mineralämnen och samtidigt lättvittrad, vilket är gynnsamt för växtligheten.

I lövskogen växer främst ek, med inslag av de flesta andra lövträd, mest av lind och bok. Området är örtrikt, och här finns flera växter som är ovanliga i trakten. Till de mer exklusiva arterna hör hässlebrodd, långsvingel, vårärt, tandrot, trolldruva och myskmadra.

Tänk på att allemansrätten inte gäller fullt ut i naturreservatet. Inom naturreservatet är det förbjudet att tälta, elda, plocka växter och framföra motorfordon.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Vandrarhem och grupplogi

Store Mosse nationalpark, STF Vandrarhem

Avstånd: 24,9 km
Vandrarhem och grupplogi | Store Mosse är en nationalpark som består av den största orörda myrmarken söder om Lappland. Parken är en 15x12 kilometer stor myr med små öar. Här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Mitt i Store mosse nationalpark finns två enkla, men exotiska, vandrarhem.
Build: 2020-09-23 19:01:06, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-5670.cbischannel-330.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails